OMGAAN MET IEMAND DIE ROUWT

Een keer een blog voor de familie/vrienden van een rouwend persoon. Het kan lastig zijn om te gaan met iemand die rouwt. Wat kun je doen om iemand te helpen in deze situatie? Hoe kun je steun bieden? Wat vinden wij als rouwende prettig en wat niet? - Hier zijn wat tips die je helpen omgaan met iemand die rouwt.


TIP 1; LAAT WETEN DAT JE ER BENT

De rouwende persoon raakt de houvast kwijt. Het voelen van aanwezigheid van vrienden en familie kan rust en houvast bieden. Om hulp vragen is voor nabestaanden vaak lastig. In plaats van te zeggen ''je mag me altijd bellen en ik ben er voor je'', kun je beter gewoon langsgaan of zelf bellen en vragen hoe het gaat. Neem het initiatief. Veel vrienden en familie durven niet te vragen hoe het gaat, omdat ze liever geen pijnlijke herinneringen naar boven halen. Maar een tip; vraag WEL hoe het gaat! Op deze manier weet de rouwende persoon dat je er voor diegene bent en dat je aan diegene denkt.


TIP 2; VRAAG WAT HIJ/ZIJ NODIG HEEFT

Iemand die rouwt, kan erg wisselen in stemming. Het ene moment heeft diegene behoefte aan praten, het andere moment juist behoefte aan rust, of er is behoefte aan wat afleiding. Wat wil de rouwende persoon? Vul niet zelf in waar je denkt dat diegene behoefte aan heeft, maar vraag aan de rouwende persoon waar hij/zij behoefte aan heeft. Respecteer als diegene niet wilt praten, maar blijf laten zien dat je er voor diegene bent.


TIP 3; TOON AANDACHT VOOR HET VERLIES

Neem de tijd om te luisteren en heb oprecht aandacht voor degene die verdriet heeft. De rouwende persoon zal veel fasen doorgaan; ontkenning, boosheid, vechten, verdriet/depressie en aanvaarding.


TIP 4; DENK KLEIN

Je hoeft geen grote dingen te doen om iets te betekenen. Het zijn juist de kleine dingen die het doen. Regelmatig even bellen of langsgaan, een kaartje of whatsapp sturen of eens een bloemetje brengen. Het zijn de kleine gebaren die veel troost bieden.


TIP 5; BETREK DIEGENE BIJ JE LEVEN

Veel nabestaanden voelen zich erg eenzaam. Als iemand rouwt, dan hoeft dat niet te betekenen dat hij of zij niet meewil naar een feestje of wil aanschuiven tijdens de feestdagen. Nodig hem of haar gerust uit, maar geef wel de vrijheid om niet te komen. Ook als diegene een paar keer aangeeft niet te willen komen, blijf diegene wel uitnodigen.


TIP 6; BLIJF HEM/HAAR STEUNEN

Het verwerken van een ingrijpend verlies kost heel veel tijd. Blijf daarom ook ná de 1e periode aandacht houden voor de rouwende. Veel mensen vergeten dat, waardoor de nabestaande zich op een gegeven moment – en misschien juist op het moment de steun het hardste nodig is – ‘alleen’ voelt. Denk nooit - en zeg het al helemaal niet - dat rouwen ‘lang genoeg heeft geduurd’. Dat kan niemand voor een ander bepalen. Ieder mens rouwt anders.