HET VERHAAL ACHTER ROUWPRAAT

Beide ouders bij je hebben. Dan mag je echt beseffen hoeveel geluk je hebt, want ik weet nu dat dat niet zo vanzelfsprekend is. Niets is meer vanzelfsprekend.


“Mij zou zoiets nooit overkomen.”

Iedereen kent het vast wel: ''Mij zou zoiets nooit overkomen''. Dat was ook altijd mijn gedachte als ik hoorde dat iemands vader en/of moeder was overleden. Want ja, natuurlijk wil je daar niet aan denken. Mijn grootste nachtmerrie werd werkelijkheid. In mei 2016 werd de diagnose kanker, vastgesteld bij mijn vader. Waarna hij in februari 2017 hieraan overleed.


Ik was boos. Boos op iedereen en op de hele wereld. Ik was mijn vader verloren en iedereen ging zorgeloos door met het leven terwijl mijn moeder en ik samen overbleven. Hij heeft 9 maanden gestreden tegen kanker. Wat een zwaar en emotioneel traject was voor ons gezin. Het verdriet zien van mijn moeder deed me zoveel. Meer dan ik ooit had kunnen denken. Ik merkte dat ik mezelf voor haar sterk hield. Ik probeerde niet te huilen in iemands bijzijn, want ja, ik was een binnen vetter. Ik zat niet lekker in mijn vel, kon mijn emoties niet kwijt en niemand begreep me. Tuurlijk kon ik er met familie en vrienden over praten, maar niemand begreep me ECHT. Mijn moeder en ik waren wel dezelfde persoon verloren, maar zij was haar ware liefde, haar man verloren en ik mijn vader. Ik merkte dat dat anders was.


ROUWPRAAT


Iemand moest me toch begrijpen? Ik wilde in contact komen met leeftijdsgenoten die hetzelfde als ik hadden meegemaakt. Iemand die ook een ouder had verloren. Misschien was er een website, of een Facebook groep waar ik die personen kon vinden? Maar nee. Enkel een algemeen rouw platform, maar dat zocht ik niet. Ik zocht leeftijdsgenoten die een ouder kwijt waren, net als ik.


Nu bijna 4 jaar later, ben ik gestart met het platform ROUWPRAAT. Met dit platform wil ik ervoor zorgen dat jongeren zich begrepen voelen en antwoorden en (h)erkenning kunnen halen uit de verhalen die geschreven worden. Hiernaast staat er op Facebook een community groep online; rouwpraat. We bieden elkaar hier warmte, steun, (h)erkenning en delen niet alleen zorgen maar ook blijdschap. In vaak hele persoonlijke verhalen.