DE TABOE OP ROUW

Het onderwerp waar een 'taboe' op ligt; Rouw. Waarom kunnen we rouw en verdriet niet delen met anderen, zoals we dat met blijdschap en positiviteit wel doen? Waarom ligt er anno 2021, nog steeds zo'n taboe op rouwen? #maakrouwbespreekbaar


Rouwen is ongemakkelijk. We zijn vaak zelf niet comfortabel bij al die gevoelens die ons overspoelen. Zolang het om blijdschap en positiviteit gaat is het heel logisch om het te delen. Maar als het gaat om verdriet, pijn of boosheid gaat, delen we het een stuk minder. Ergens een logisch beschermingsmechanisme, want juist in die gevoelens ben je kwetsbaarder en dus geven je hersenen een signaal af dat je jezelf moet beschermen. Maar helaas kunnen we daar zo ontzettend in doorslaan. We zitten dan uiteindelijk allemaal op ons eigen eiland van verdriet, terwijl juist verbinding en delen helpt het verwerken van het verdriet. Want wist je dat wanneer je je verdriet niet verwerkt, dit op latere termijn voor psychische klachten kan zorgen?


Zoals nu, 4 jaar na het overlijden van mijn vader wordt er weleens gevraagd; ''heb je het nog steeds moeilijk'' of ''heb je het al verwerkt?''. Er zijn blijkbaar ongeschreven normen over hoeveel verdriet we ergens over mogen hebben, hoelang het rouwproces duurt, hoe we dat mogen uiten en vooral hoeveel je hier iemand anders mee mag ‘belasten’. Want is dat niet het werkelijke taboe? Door ons verdriet met elkaar te delen hebben we vaak vooral het gevoel dat we de ander tot last zijn en iemand opzadelen met ons verdriet. Geef jezelf ruimte, wees eens lief voor jezelf & laat jezelf rouwen. Je bent niemand tot last, echt niet!


Waarom moet rouw altijd verdrietig en donker zijn, terwijl herinneringen ophalen over je vader en/of moeder ook fijn en luchtig kan zijn? Erover praten hoeft niet altijd huilie huilie te zijn. Naast verdriet is humor is ook een stukje van verwerking. Voor rouwen is geen handleiding. Iedereen rouwt op zijn/haar eigen manier en niks is fout of raar. Dus huil, praat, lach, deel. Het mag er zijn! Geluk en verdriet kan samen, wees niet bang. Om je verdriet te verwerken is erover spreken zó'n belangrijk onderdeel. Praat met je ouder/verzorger, familie, vrienden of een vertrouwenspersoon zoals een coach of psycholoog.


Heb je het gevoel dat je niet begrepen wordt en dat je met niemand over je verlies kunt praten? Ik kan me écht inleven in jouw situatie. Ik ondersteun je graag in je rouwproces. Neem gerust contact met mij op via info@rouwpraat.nl of via 0653119072.