DE CIRKEL VAN ROUW

Ze zeggen dat een rouwproces 5 fases kent. Ontkenning, boosheid, vechten, verdriet/depressie en aanvaarding. Misschien kun je wat fases herkennen. Maar even een geruststelling. Er bestaat geen handleiding voor een rouwproces! Iedereen maakt dit proces door op zijn/haar eigen manier en deze fases kunnen ook dwars door elkaar heen lopen. En ja, er komen wel meer dan deze 5 emoties om de hoek kijken. ;)


Het rouwproces, onbewust maak je wat fases door. Dit betekent niet dat je dit proces precies in deze fasen doormaakt. De rouwfasen zijn meer bedoeld om jezelf en je gevoelens tijdens dit proces te leren begrijpen. Om te herkennen hoe het kan gaan en dat niets vreemd is. Bedenk voor jezelf maar eens hoe jij omging of omgaat met het rouwproces, terwijl je de 5 fases in gedachten houd. Maakte jij deze fases door? Als ik terug denk aan mijn rouwproces, na het overlijden van mijn vader, merk ik dat ik deze fases ook heb doorgemaakt, maar wel kris kras door elkaar heen + nog eens 1000e andere emoties.


ONTKENNING - ''is dit een droom?''


Oke, de eerste fase van het rouwproces: ONTKENNING. Het is een soort natuurlijk afweersysteem, gevoelsmatig dan, want in je hoofd weet je dat je diegene bent verloren. Het gebeurt om jezelf te laten bepalen in welke vorm en op welk tempo je het verdriet toelaat. Zodat je hier niet meteen een te harde klap door krijgt en in een soort shock beland. De realiteit is te moeilijk om te bevatten, dus ontkennen we het onbewust helemaal of gedeeltelijk. In feite kun je gevoelsmatig niet bevatten wat er is gebeurd. Het is een natuurlijke reactie, dus niks raars aan! I've been there. ;)


BOOSHEID - ''waarom jij?''


Fase twee is BOOSHEID. Jij hebt net afscheid genomen van je vader of moeder en de mensen om je heen gaan weer naar school of aan het werk, terwijl jouw leven helemaal stil staat? Want jij hebt net afscheid genomen van je dierbare. Herken je dat? Je bent boos op iedereen en op de hele wereld! Is het logisch dat je boos bent? Nee! Maar emoties zijn niet logisch. Dus eigenlijk is het toch wel logisch. Maar deze emotie moet er wel uit. Het verlies moet verwerkt worden. Maar weet je, deze boosheid gaat weg. Jouw pijn zit verborgen onder de woede. Wees bereid om de woede te voelen, ook al kan dit eng zijn. Sta niemand toe om kritiek te hebben op jouw emoties en veroordeel jezelf niet! Helemaal normaal deze woede, echt hoor!


VECHTEN - ''Ik ga mezelf verbeteren''


VECHTEN is de 3e fase. In deze fase ga je beseffen dat verdriet en woede je niet verder helpen. Veel mensen gaan in deze fase zichzelf doelen opleggen en willen zichzelf 'beteren'. Bijvoorbeeld veel gaan sporten of een marathon lopen tegen bepaalde ziektes. Maar please, leg de lat niet te hoog voor jezelf. Het is goed om met jezelf bezig te zijn, maar blijf wel realistisch en sta jezelf niet in de weg. De emoties zul je aan moeten kijken om dit verlies te kunnen verwerken.


VERDRIET/DEPRESSIE - ''Ik geef het op''


Het gevoel dat je alles wilt opgeven komt in fase 4. VERDRIET EN DEPRESSIE. Wanneer je tot de realiteit bent gekomen en er bewust van bent geworden dat ontkennen en vechten geen oplossing is om het verlies te verwerken, volgt vaak de teleurstelling met verdriet en depressie als gevolg. In deze fase komen alle emoties en het verdriet naar boven. Je beseft dat je niks aan het gebeurde kunt veranderen. Het is echt normaal om alleen maar te willen huilen in een hoekje. Dus, doe dit dan ook! Verwar je verdriet niet met zwakte, je bent gewoon je boosheid water aan het geven. ;)


AANVAARDING - ''Ik geef het een plek''


Er komt een dag dat je het een plek probeert te geven. Je probeert je leven in te richten zonder je dierbare om je heen. Even een misverstand wegnemen; dit is niet dat je geen verdriet meer hebt of dat je diegene probeert te vergeten! Je probeert er mee te leven en het verlies een plek te geven. Is je verdriet nu weg? Nee zeker niet, jouw emoties vliegen nog steeds heen en weer en de donkere emoties die zullen ook nog blijven. Volkomen normaal, trust me! Maar je begint in deze fase; AANVAARDING, ook weer lichtpunten te zien.


En onthoud; ieder rouwproces is anders. Alle fasen zullen dwars door elkaar heen gaan, dus ga er niet vanuit dat je al deze fases in deze volgorde zult doormaken. Houd deze fases gewoon in je achterhoofd om de emoties die je doormaakt te kunnen begrijpen. Er is niets raars aan al de emoties die om de hoek komen kijken. Durf je emoties te laten gaan en veroordeel jezelf niet & laat anderen dat ook niet doen.